Pages

2013. okt. 23.

Villásreggeli ~ Barackos teasütemény

Kedves Olvasó!

A második alkalom, hogy vendégeket fogadtam a pici lakásomban, augusztusban villásreggeliztünk. Nem tehetek róla, imádom a villásreggeliket, a finomságokkal teli asztalokat, kávéillatot, édeset és sósat. Kávéillatot mondtam már? 

Volt mindenféle jó, tésztában sült camembert, fritatta, szilvakompót, persze borban párolva, friss zsömle (azt az egyet nem én sütöttem), citromtorta, grillezett pirítós és persze az elhagyhatatlan villásreggelis pezsgő. A bolhapiacos porcelánnak pedig premierje volt. Indult ennek révén egy jó kis beszélgetés, sokáig ücsörögtünk így együtt. 


Az alsó képen a gyertyatartó mellet, az ott egy barackos teasütemény. Igazából a kiváló íze mellett  azért is szeretem, mert praktikusan bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető. Finom szilvával, bogyósgyümölccsel és kis mogyoróval is. 


És akkor íme a recept:
Barackos teasütemény 
Hozzávalók a tésztához:
1 3/4 pohár liszt
1 p. cukor
2 TK sütőpor
csipetnyi szódabikarbóna
csipetnyi só
3 tojás
1 p. tejföl (helyettesítettem már joghurt és tej keverékével is)
1 TK vanília (cukor vagy aroma, elhagyható)
1-2 p. tetszőleges gyümölcs (szilva, szeder, ribizli, barack stb.)
Morzsa:
1/2 p. liszt
1/3 p. cukor
1/2 TK citromhéj (friss vagy szárított)
4 EK vaj
1/2 p. mandulapehely 


Elkészítjük a morzsát. Ehhez felolvasztjuk a vajat és kissé hűlni hagyjuk. A lisztet, cukrot és citromhéjat összekeverjük, majd beledolgozzuk a már nem forró vajat. 
A tortaformát vagy tepsit kivajazzuk, kilisztezzük. A tortaalaphoz összedolgozzuk a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és csipetnyi sót. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, vaníliát, hogy ne legyen csomós. Adagonként hozzákeverjük a lisztes keveréket. Kivajazott tepsibe öntjük a tésztát, majd a tetejére szórjuk a meghámozott, felkockázott gyümölcsöt. Megszórjuk a morzsával majd legvégül a mandulapehellyel. 150 fokon 30-45 perc alatt készre, teteje aranybarnára sül a sütőnktől függően. 
Legközelebb jövök a csere eredményével és fényképpel. 

Szeretettel
W.

0 comments:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.